Gejst og vilje til at vinde – på den lange bane

Der er stor forskel på at tale om talent og på at tale om gode forudsætninger, og der er langt mellem dét at være talentfuld, og dét at udnytte potentialet og ad den vej måske nå verdensklasse niveau. Hillerød Elite Idræt inviterede til foredrag med Morten Bennekou tirsdag d. 21. marts, hvor en håndfuld forældre fra HGI bordtennis også dukkede op.
Hillerød Elite Idræts Rasmus Henning præsenterede Morten Bennekou som manden bag talentudviklingskonceptet i dansk cykelsport. Morten har indtaget en nøglerolle i forhold til udviklingen af de sidste mange års succesrige ungdomsårgange. I dag er Morten ansat som træner, coach og sportsdirektør på et af verdens bedste cykelhold – det hollandske World Tour hold Team Giant-Alpecin. Han arbejder i en high performance kultur, hvor der både er fokus på rytternes fysiske træning, men i høj grad også på ledelse og personlig udvikling af både ryttere og trænere.
Gennem egne erfaringer og interviews med en lang række danske verdensklasseudøvere og –trænere, fortalte Morten om det at udvikle talent. Ikke blot udøvernes, men også trænerens talent. Her er et lille uddrag af de mange guldkorn fra foredraget.
Det handler ikke om, hvor god du er, men om, hvor god du vil være
Grundlæggende er det, som vi oprindeligt mente var talent, blot et forspring i sportens faglige kompetencer, kaldet ”fagligt talent”. Det kan være god fysik, en god teknik eller en veludviklet forståelse for de taktiske aspekter. Denne form for talent kan bringe dig langt i ungdomsårene, men der skal noget helt andet til for at opleve sportslig succes på den længere bane.
Det er ikke givet, at en udøver er talentfuld, fordi han laver resultater, og præsterer godt i en ung alder. Det er heller ikke en garanti for, at han senere når op på højeste internationale niveau.
Udøvere, som allerede fra en ung alder udvikler deres personlige talenter i forhold til f.eks. koncentration/ fokus, tålmodighed, sociale egenskaber, disciplin og målrettethed kan ofte komme længere end udøvere, som primært har et stort fagligt talent. De personlige kompetencer hjælper dig til at mestre det lange seje træk.

Morten Benekou

Morten nævnte, at traditionelt “fagligt” talent kun var en lille del af vejen mod international succes, og kunne følges af 9 andre væsentlige faktorer.


Det handler nemlig ikke om hvor god du er, men om hvor god du vil være. Når du vinder nogle vigtige stævner nu, så er det vigtigt at have for øje, hvor du så vil hen. Succes bygger ikke kun på specifikke kompetencer og evner, men på hele tiden at udvikle sig, og det kræver mod.
Det er vigtigt, at overordnet udvikling vejer tungere end synet på enkeltstående præstationer, og at ensidigt fokus på resultatet ikke begrænser en nuanceret evaluering af den enkelte præstations.
Relation mellem træner og udover er væsentlig for begge parters udvikling
Den gode træner skal motivere, inspirere og udfordre sine udøvere. Det værste en træner kan gøre for et stort talent, er at være bange for at stille krav, fordi han har den position, han har, og fordi andre har sat ham op på en piedestal.
Som træner skal det stå helt klart for udøverne, hvad du vil. De må ikke være i tvivl om, hvorfor du prioriterer, som du gør, eller hvilken retning du arbejder i. Du skal have modet til at inddrage dem i vigtige beslutningsprocesser, fordi det motiverer dem til at tage ansvar for deres egen udvikling.
Du skal stille de største krav til de bedste udøvere. Ellers udvikler de sig ikke.
Det optimale samarbejde mellem træner og udøver bygger på et gensidigt tillidsforhold og tydelig kommunikation fra begge parter. Samarbejdet skaber en balance i udviklingen, og motiverer udøveren til at udvikle evner til at modstå modgang, medgang, sætte sig nye mål, træffe rigtige beslutninger og tilpasse sig – også i modgang.
Morten Bennekou
Der er forskel på udøvernes evne til at lave resultater og evnen til at udvikle sig. Den kortsigtede evne til at lave resultater er uinteressant, hvis ikke den ledsages af evnen til at fortsætte udviklingen.
Det er afgørende, at sporten giver mening for udøveren
Den vigtigste forudsætning for at udvikle et talent er, at sporten giver mening. At udøveren nyder at træne og at det er sjovt at være med. Glæden er en uvurderlig del af det fundament, der grundlæggende bærer interessen, gejsten og dermed udviklingen.
Udøveren skal eje gejsten og viljen til at vinde på den lange bane.
Er du blevet mere nysgerrig?
Morten har skrevet bogen ”Stålsat – Talentudvikling i sportens verden”. En bog, der handler om at udvikle talent. Ikke blot udøvernes, men også trænerens talent. Bogen er baseret på Mortens egne erfaringer som landstræner og talentchef, kombineret med inspiration indhentet gennem interviews med en lang række danske verdensklasseudøvere og -trænere heriblandt Viktor Axelsen, Mikkel Hansen, Mikkel Bødker og Jan Pytlick.
Morten Bennekou - Stålsat - Talentudvikling i sportens verden
 
AF: Lotte Beck / Louis de Voss.
P.S. Alle deltagerne var enige om, at det var virkelig ærgerligt, at ikke flere HGI Hillerød Bordtennisklub spillere/forældre/ledere havde valgt at følge opfordringen om at deltage, idet der virkelig var guldkorn at hente for alle niveauer af spillere. Fra HGI deltog Ester (Alexanders mor), Lone (Daniels mor), Jeanette Mejer (Rebecca/Daniel/Alexanders mor), Lotte (Williams mor), og Louis (Nicolais far).

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.